friet (dit kan ook voor een hoofdgerecht)

nodig voor vier personen:

1 kilo aardappelen, 3 eetlepels olijfolie, 1 theelepel zeezout, bakpapier

doen: verwarm de oven voor op 200 graden celius. schil de aardappelen en snij dan ze in reepjes van ongeveer 1 cm dik. spoel de friet af onder stromend water. leg ze op een droge theedoek en vouw hem ook er overheen. maak je friet goed droog ze mochen niet meer nat zijn. leg het bakpapier op de bakplaat en leg al het friet erop. druppel de olijfolie eroverheen en strooi het zout erover. zet de bakplaat in het midden van de oven. de friet moet er ongeveer 35 min. in tot ze mooi bruin krokant zijn. je moet ze na 20 min. even omscheppen. als je je eigen friet uit de oven heb gehaald kun je smullen.

kipnuggets (dit kan ook als hoofdgerecht)

nodig voor 4 personen: 50 gram bloem, 3 eetlepels halfvolle yoghurt, 1 theelepel zout, 1 ei, 2 hollandse kipfilets, 75 gram broodkruim, 6 el arachideo en peper.

doen: doe het zout en de bloem in de kom. roer het goed door met een garder of vork. doe de yoghurt en 3 eetlepels water door heen tot het deeg helemaal glad is zonder klonten. doe het ei er bij het beslag en roer het goed door en doe er ook wat peper bij. snij de kipfilet in 8 stukjes die even groot zijn anders zijn ze niet tegelijk klaar. doe het broodkruim in een diep bord en prik een stukje kip aan een vork en haal het door het beslag en dan door het broodkruim, doe dit met alle stukkjes. nu ze bakken. maak 3 eetlepels olie op middel vuur warm in een koekenpan. doe eerst de helft 5 min. bakken draai ze na 2 min. om zodat ze mooi bruin en gaar zijn, haal ze uit de pan als ze klaar zijn en laat ze uit lekken op keukenpapier. doe dit ook met de anderen helft.