liefdeskoekjes 15 stuks

nodig:  150 gr. zachte boter,  50 gr. basterdsuiker, 25 gr. custardpoeder, 200 gr. bloem, 1 eidooier, 4 theelepels frambozenjam zonder pitten, olie op in te veten en poedersuiker voor er over heen.

doen: verwarm de oven voor op 160 graden. bestrijk de bakplaat met een kwarstje met wat olie. doe het custardpoeder, de bloem en de suiker in de kom. snijd de boter in hele kleine stukjes op een bord en doe als ze klaar in de kom. wrijf de boter tussen je vingers door het bloemmengsel, zodat er kleine kruimels krijgt. roer de eidooier door de kruimels en meng alles goed glad. doe wat poedersuiker of bloem op je werk plek.maak 2 ballen van het deeg. rol het deeg uit op het poedersuiker. pak nu twee hartjes de ene moet groter zijn dan de andere. druk het hartje er uit uit allebei de plaken. hoe de hartjes wel uit elkaar druk nu uit een van de helft kleine hartje. bak nu de koekjes 10 à 12 min.. als ze klaar zijn smeer je wat jam op het hele hartje doe het hartje waar je het kleine hartje er uit hebt gehaald er boven op. strooi er wat poedersuiker over heen en klaar zijn je liefdes koekjes.

zandkoekjes

Benodigdheden voor 8 personen (ca. 20 stuks):

  • 240 gram bloem
  • 160 gram boter
  • 100 gram witte basterd suiker
  • mespuntje zout
  • Mengkom
  • Deegroller
  • Vormpjes
  • Oven

Bereidingswijze:

Meng de zout, bloem en suiker in de kom. Voeg daarna de boter toe, snij de boter in kleine stukjes. Kneed de boter met je vingertoppen door de bloem en suiker tot je dit tot een grote bal kan maken.
Leg de bal van deeg ongeveer 20 minuten in de koelkast.
Zet alvast de oven aan op 160 graden.

Haal het deeg uit de koelkast en maak met de deegroller hiervan een platte pannenkoek van ongeveer 1 cm dik. Snij met de vormpjes of met een mes de koekjes uit het deeg.
Leg deze op een bakplaat (wel van te voren bakpapier hierop leggen) en doe de koekjes in de oven voor 20 minuten. Geniet daarna van heerlijke koekjes.

koekjes

nodig: 175 gr. zachte boter, 75 gr. basterdsuiker, 275 gr. bloem

doen: verwarm de oven voor op 180 graden. snijd de boter in kleine stukjes en doe het samen suiker en bloem in een kom. wrijf de suiker, bloem en boter tussen je vingers tot kruimels. je kan ook de mixer gebruiken. maak er dan een bal van de kruimels heb je dat gedaan dan maak je van die bal die je net heb gemaakt maak je 2 ballen. rol 1 van de ballen tot een grote plak. leg op de bakplaat bakpapier. steek vormpjes uit de grote lap en leg dat op de bakplaat. doe de koekjes 10 min. in de oven tot ze licht bruin zijn laat ze afkoelen en klaar zijn ze.

normale koekjes

nodig: 250 gr. bloem, 125 gr. koude boter, 125 gr. suiker, 1 zakje vanillesuiker, 1 ei, 1 eetlepel water, mespuntje zout en poedersuiker.

doen: verwarm de oven voor op 180 graden. snij de boter in kleine stukjes en doe dan alles bij elkaar in een kom. kneed nu alles goed door mekaar. als het niet meer aan je handen plakt is het goed. nu is het deeg heet dus doe het even in de koelkast. als het deeg niet meer warm is kun je weer veder. bestrooi je werkplaats met poedersuiker het kan ook met bloem maar poedersuiker is toch lekkerder. rol het deeg nu goed uit met een deegroller het kan ook met een fles. het moet overal ongeveer even dik zijn. leg bakpapier op de bakplaat en nu kun je uit het deeg vormpjes halen en op de bakplaat neerlegen. doe de koekjes 10 à 12 min. in de oven tot ze mooi goud geel zijn, laat ze afkoelen en klaar.

 

roomsoesjes

Ingrediënten:

  • 100 gram boter
  • 200 ml water of 7 eetlepels
  • 150 gram bloem
  • 6 eieren

Bereiding:

Doe de boter en het water in een pan. Breng het dit geheel aan de kook. Zet daarna de warmtebron uit.
Voeg de bloem toe en zorg ervoor dat het geheel droger wordt. Voeg daarna een voog er daarna 5 eieren aan toe.

Zorg dat het beslag smeuïg blijft dat je het nog via een spuitzak op een bakplaat kan krijgen.

Spuit met een spuitzak kleine dopjes beslag op een licht ingevette bakplaat. Zorg ervoor dat ze ruim genoeg van elkaar af staan. Klop een ei los en bedek de dopjes beslag met behulp van een kwast met de ei.

Verwarm de oven voor tot 210 graden. Bak hierin de koekjes 20 minuten tot ze mooi lichtbruin.

Laat ze afkoelen en vul daarna de soesjes met slagroom of chocolademousse. Zie hieronder voor recept van chocolademousse.

Chocolademousse voor roomsoesjes:

  • 6 eierdooiers
  • 500 gram suiker
  • 150 ml water
  • 100 gram chocolade
  • 500 gram half opgeklopte slagroom

Klop de eierdooiers en 100 gram van de suiker luchtig op. Kook het water en de rest van de suiker op tot 120 graden. Giet dit mengsel bij het al gemaakt eimengsel. Klop dit geheel ‘koud’ op. Voeg de vloeibare chocolade hieraan toe. Voeg hier tot slot de half opgeklopte slagroom aan toe.

 

 

 

 

 

 

mars koekjes

nodig: 3 grote repen mars , 100 gram boter, 150 gram rietsuiker, 200 gram bloem, 1 ei, 1/2 zakje bakpoeder.

doen: verwarm de oven voor op 180 graden. snijd de mars in kleine blokjes.  laat de boter smelten in een pan op een laag vuur. haal de pan van het vuur en doe de suiker erbij in. meng alles goed door elkaar. voeg het ei, de bloem en het  bakpoeder toe. meng dat ook goed door elkaar. voeg de blokjes mars toe. meng het voor zichtig door elkaar de blokjes met niet kapot gaan. bedek de bakplaat met bakpapier. leg nu de koekjes er op. zorg wel dat voldoende afstand van elkaar hebben. laat ze nu 10 min. baken zodat ze mooi goudbruin worden. haal ze daarna uit de oven. waarneer de koekjes zijn afgekoeld zijn.

Maak jouw eigen website met JouwWeb